Amrock, Barny, Hamstring, Voldemort en Macho

In mei 2019 (toen wij nog in Alphen a/d Rijn woonden) kreeg ik, na lang verlangen, 5 kippen van Robert voor mijn verjaardag. We hadden een houtenspeelhuisje voor kinderen omgetoverd tot kippenverblijf en de hele zijkant van de tuin was voor de dames. Vrolijk tokten zij vanaf de balustrade door de hele straat en konden al snel rekenen op fans. Mensen die speciaal even langs de kippen liepen om naar het gezellige gepok te luisteren. 

Maar wat als start een prima plekje was, werd in de praktijk te klein. De dames groeiden flink en hadden behoefte aan meer. Regelmatig zetten wij de poort open en lieten ze vrij rondscharrelen. Je tuin wordt dan weliswaar omgeploegd, maar je hart stroomt over van geluk. Niets beters dan kijken naar scharrelende kippen. 

Hoe fijn was het bericht dat we de kippen een boerderij konden aanbieden! In de zomer van 2020 hebben wij ze met de eerste vracht direct meegenomen. De eerste week nog in het hok, maar daarna was het feest in het kippenhok. Scharrelen!

Inmiddels zijn de dames helemaal gewend en omdat ze ook wat aandacht verdienen, is er al snel een prachtige haan bijgekomen. Macho heeft trouwens z'n handen vol aan zijn dames. Zelf is hij namelijk nogal verlegen. Maar dat weerhoudt het toompje er niet van om elke dag op avontuur te gaan. Hier is het scharrelen XXL! 

 

Geen boerderij zonder kuikens vind ik. Maar de kans dat we die krijgen met dit toompje is minimaal. Het zijn namelijk allemaal legkippen die weinig tot niet broeds worden. En tja, wil je kuikentjes, dan moet de kip toch zeker drie weken op de eitjes broeden. Dus in de toekomst zullen er meer kippen komen.

Het liefst zie ik hier Cochin kippen rond huppelen. Het plan is om een groot kippenhok te bouwen in de achterste stal zodat er ook genoeg binnenruimte is. Wel zo veilig voor de kleine kuikentjes want er sluipt en vliegt hier van alles rond die dol zijn op kleine kuikenhapjes. 


Jaaaa, onze nieuwe kippen fase is begonnen! (begin maart 2021)

Nu onze pups uit huis zijn, is het tijd voor andere dingen. En zoals ik hierboven al heb beschreven, kunnen wij wel wat meer kippen gebruiken. Ons erf is namelijk zo groot dat ik de kippen nauwelijks zie, dus met wat meer gescharrel werkt positief ten aanzien van mijn boerderij behoefte. 

Om de veestapel wat op te krikken, hebben we een tweedehands broedmachine op de kop getikt, her en der wat broedeieren van Cochins gekocht, een paar Orpington eieren gekregen en de rest aangevuld met eieren van ons. Wij hebben tenslotte ook een haan en zouden zomaar bevruchte eieren kunnen hebben. Niet dat we onze haan ooit betrappen op meer dan scharrelen, maar je weet het niet. Wie weet is hij wel verlegen en duldt hij geen pottenkijkers. Hij zal niet de eerste zijn van wie je het niet kunt aflezen hoe het zit met de voorplantingsdrift. 

Over ruim 2,5 week heeft de machine lang genoeg gebroed en moet er leven zijn ontstaan. Zo'n gekke gedachte. Ik ben er nog niet helemaal aan gewend en kan het mij ook bijna niet voorstellen. Wat gaan we het zien...🐣🐣🐣 of niet?


Het plan

'Ohhhhh, kunnen we dat niet ook in de klas doen?' Mijn leuke collega Simon reageerde heel enthousiast op mijn plan om eieren uit te broeden voor thuis op mijn erf. Nou ben ik fanatieke voorstander om kinderen heel veel mee te geven over dieren, dus het zaadje was zo geplant. Na een paar dagen zoeken op het internet was alles gefikst.

Nu hebben we dus een automatische broedkast thuis en start ik a.s. dinsdag (met een andere broedmachine (wat zijn er veel verschillende....) in de klas. Zo spannend. Als beginnende uitbroeder ben ik natuurlijk overgeleverd aan mijn opgedane kennis via mijn dikke kippen-keukentafelboek, het internet en spontaan opgedane markplaats vrienden. Maar of er daadwerkelijk ook iets uitkomt valt natuurlijk nog maar af te wachten.

Mijn denkwerk en voorbereiding gaat trouwens wel iets verder dan het uitbroeden. Ook over het uitkomen hebben we goed nagedacht. We hebben twee kuikenhokken die staan te trappelen op nieuwe bewoners. En zodra het kuikenspul te groot wordt voor het eerst hok, gaan ze naar een opfok hok in onze grote stal. Daar zal langzamerhand de selectie plaatsvinden. Welke kuikens houden we en welke gaan we verkopen? Zodra ze groot genoeg zijn, mogen ze bij onze legkippen toom. Het zal een bonte verzameling worden vermoed ik zo.

Wat kan er uit komen?

Bij ons thuis in de broedmachine zitten de volgende kippenrassen:

  • Cochins; zwart-wit gepareld en blauw-wit gepareld
  • Cochins: Mix van verschillende kleuren
  • Orpington Buff
  • Legkippen mix (van onze eigen kippen): dit zijn de riskantste eieren want ik heb onze haan nog nooit zien dekken...dus dikke kans dat dit onbevruchte eieren zijn. Mocht er wel bevruchte eieren tussen zitten (kunnen we zien als we de eieren gaan schouwen) dan wordt het een mix van: Barnevelder, Amrock, Australorp en New Hamshire. Een paar plaatjes hieronder.

Op school worden er drie verschillende soorten uitgebroed. Ik hoop echt dat er nog iets uitkomt, want qua timing is het best lastig. Broedeieren zijn niet eeuwig te bewaren namelijk. Hoe ouder hoe minder kans er is dan ze nog uitkomen. Maar goed, we gaan het zien. Voor alles is een eerste keer. We gaan broeden op:

Lakenvelders (mijn favoriete kippen...zoooo mooi!), Serama's en Chabo (porselein kleur) kippen.


Zaterdag 20 maart

Het is begonnen! Sinds donderdag liggen de eieren los op het rooster en worden niet meer gedraaid. Gisteren was het eerste ei aangepikt. En vanaf vanmorgen zien we meer activiteit. Haantje de voorste is al flink aan het beitelen geslagen en de rest wacht het nog even af geloof ik. Maar ik kom tot niets meer en zit geparkeerd voor de broedmachine. Wat een geweldig gezicht!


In het weekend van 20 en 21 maart worden er uiteindelijk dertien kuikens geboren. Ik schrijf uiteindelijk want denk niet dat het hop hop hop zo gepiept is. Uit een ei komen is een serieuze aangelegenheid. Je bikt je een ongeluk en vervolgens lig je nat van het zweet en verwrongen op apegapen. Sindsdien zitten we met zijn allen geparkeerd in de bijkeuken. 

Op school hebben we wat minder geluk en komen er bijna 14 dagen later ook nog 7 kuikens uit het ei. Omdat de kuikens vlak voor het paasweekend zijn geboren, heb ik ze al snel mee naar huis genomen zodat het gemakkelijker is om goed te verzorgen. 


Met z'n allen (15 mei 2021)

Een toompje kippen is niet zomaar een gezellig clubje kippen bij elkaar. Voor je het weet pikken ze elkaar de veren uit de nek. Daar moet dus echt een beetje over worden nagedacht. En daarnaast helpt het vast om te bidden dat ze het met elkaar kunnen vinden. Voldoende ruimte is in ieder geval een aanrader. En dus maken Rob en ik gedeelte in de grote stal geschikt voor alle kuikens. Warmtelamp en plaat, boomstronken om op te zitten, een zandbak voor het dagelijkse badderfestijn en voldoende ruimte voor een ommetje.

Omdat het voor beide groepjes kuikens een vreemd terrein is, duiken ze direct dicht bij elkaar als we ze in het nieuwe hok zetten. Steun vind je vaak bij een ander i.p.v. alleen bij jezelf. Maar na een paar uur zien we direct dat het nieuwe erf prima bevalt. En inmiddels hebben ze allemaal hun draai gevonden. Het is een mooie mix van grote en kleine kippen. En ook doen de eerste twee hanen al hun best om van zich te laten horen. 

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het definitieve onderkomen van deze groep. In de achterste stal op ons erf krijgen ze een riante eigen woonkamer. Van daaruit kunnen ze gemakkelijk naar buiten om heerlijk te scharrelen en 's avonds veilig op stok in een goed afgesloten hok. Want 's nachts sluipt hier echt wel wat gespuis rond. Nog een paar weekjes wachten en dan kunnen ze verhuizen!