Anders dan anders

Gepubliceerd op 10 februari 2019 om 14:47

Mijn kinderboek ‘De avonturen van Boris & Broes’ heeft geen Avi-niveau. En het is ook al niet in een hokje te plaatsen qua omschrijving; is het nou een prentenboek of een gewoon leesboek? Om over het formaat nog maar te zwijgen. Want ik ben niet eerder zo’n lang boek tegengekomen. Kortom, mijn paarden Boris & Broes zijn in een best apart kinderboek beland.


Het ontbreken van een Avi-niveau is een bewuste keuze geweest. Waarom enthousiaste lezers of kopers al bij de voordeur waarschuwen? Kinderen indelen in hokjes vind ik, ondanks dat ik de achterliggende behoefte goed begrijp, niet prettig. En als je dan het geluk hebt om je boek zelf uit te geven, kun je ook precies doen wat goed voelt.

En dus heeft mijn boek prachtige kleurrijke en grote illustraties. Heel geschikt voor jonge kinderen. Maar de korte verhaaltjes hebben ook soms lange zinnen en wel eens een moeilijk woord. Dat hebben we ook al expres gedaan. Een voorlezer zal daarom creatief moeten zijn. Woorden uitleggen of gewoon lekker negeren, ook een optie, want lang niet alles hoeft gelijk duidelijk te zijn. Zaadjes hebben ook even nodig om te ontkiemen.

Voor kinderen die zelf kunnen lezen is dit boek een verrassend tussendoortje. Door de vrij korte kindercolumns leest het snel en gemakkelijk. Voor veel kinderen een opluchting en voor anderen een leuke afwisseling. De illustraties nodigen uit tot een glimlach en de inhoud kan vragen oproepen. ‘Hoe zit het eigenlijk met die Knut, bestaat die echt?’ Of ze willen weten of wortelen echt niet goed zijn voor paarden.

Gelukkig hebben we al veel positieve reacties ontvangen van jonge en oudere (voor)lezers! Het is fijn om te merken dat er veel kinderen (en volwassenen) zijn die een ‘anders dan anders kinderboek’ juist kunnen waarderen. Missie geslaagd! Samen met het hele team van Boris & Broes ben ik dan nog steeds erg trots op het resultaat. Op naar nog meer lezers en fans van Boris & Broes.

Ps.:
Nieuwsgierig naar Boris & Broes in het echt? In het voorjaar 2019 zijn er een aantal leuke kindermiddagen gepland. Lees er meer over bij Zo sterk als een paard met Boris & Broes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.