Trots (zondag 20 februari)

Wauw, wat een knapperds! Vandaag kwamen vriendinnen Karin & Jannieke op bezoek. In eerste instantie voor ons, totdat ze de pups zagen (ik was dat vergeten te vertellen toen we onze date maakten), toen waren ze verkocht. En wij eigenlijk ook. Want wat is het aandoenlijk leuk om te zien hoe de kleintjes nu al bij vreemde mensen een tukkie doen. In alle vertrouwen even slapen op benen die anders ruiken en voelen dan bekend. Tib bewaakt de kist en Yuka mag even een time-out nemen. Geweldige samenwerking!


Nageltjes knippen (maandag 21 februari)

Ter voorkoming van een opengehaalde buik van Yuka houden we de nageltjes van de pups kort. Dit is nogal een precisie werkje want stil liggen lukt nog niet. We leggen ze het wel uit en vragen ook of ze echt niet willen bewegen, maar het zou zo maar kunnen dat ze andere belangen hebben. Je het schompes drinken en een beetje tegen je familieleden aan schurken enzo. Dus opletten en uitvoeren ho maar. 

En nu hebben Fenne en ik een methode ontwikkeld die (deze keer) prima werkt. We sussen en knuffelen de molletjes op schoot in slaap en terwijl ze worden gekriebeld, knippen we heel voorzichtig het uiterste puntje van de ieniemienie nageltjes. Geen hondje die het merkt. Dus missie geslaagd! 


In the spotlight (anderhalve week oud)

Sinne (teefje)

Labello (teefje)

Sonos (Reu)

Kjeld (reu)

Lummy (teef)


Kop in de wind (en de uiers flapperen vrolijk mee) 

Sinds gisteren nemen we Yuka ook even mee als we naar het strand of bos gaan. Wel een beetje plannen natuurlijk, want je wil niet de achterblijvers hier thuis opzadelen met vijf gillende en piepende cavia's. Dus na een goede sessie, waarbij iedereen lekker heeft gesmuld, gaan we er snel vandoor. Vandaag waren de omstandigheden zwaar voor onze pas bevallen mama. De heenweg ging nog wel, windje in de rug en gaan. Maar terug was een ander verhaal. De eerste opgespaarde energie was er toen al uit en de finish was best nog een eind uit zicht. Maar ze heeft het gehaald. En de flapperende uiers ook. En dat vindt het vijfkoppige thuisfront dan wel weer heel fijn. 


Op vakantie (donderdag 24 februari)

Als je klein bent is het begrip 'op vakantie' gaan nog onbekend en al helemaal niet vanzelfsprekende positief. Sterker nog, het kan best wel spannend zijn. Vandaag zijn de pups voor de eerste keer even uit logeren gegaan in een andere mand. Er moest namelijk even gepoetst worden in de kist. Maar gelukkig voelde mama direct aan dat haar aanwezigheid nodig was. De kleintjes lagen nog niet in de vreemde omgeving of Yuka kroop er gezellig bij. Even wat warme melk voor het slapen gaan doet altijd goed.  


Vrijdag 25 feb: foto´s van de afgelopen twee dagen


Hoera, alweer twee weken oud (weekend 26-27 februari)

Wat gaat het snel allemaal, dit weekend is het alweer twee weken geleden dat de pups zijn geboren. Een beetje cliché maar erg waar. Behalve slapen en eten kunnen ze nu ook al een klein beetje (wiebelig) lopen, in de poephouding staan, op elkaars oren sabbelen en kan het kijken beginnen. Bij alle pups zijn de oogjes nu volledig open. Het grappige is dat de wereld gelijk meer spannend is dan voorheen. Zodra ze worden opgetild en wij ze oppakken, beginnen ze nu te piepen. We weten natuurlijk niet precies wat ze precies zien, maar dat ze registreren dan het anders is dan in de kist, bij elkaar of bij mama is duidelijk. Gelukkig went het snel en zullen onze handen snel behoren tot een veilige omgeving. Een hele simpele oplossing, maar gewoon vaak doen. Alles went tenslotte. 

Verder neemt oma Tib regelmatig zorgtaken over en likt de pups dan helemaal schoon. Zodra de pups proberen bij oma te drinken, is het afgelopen met het feest. Dan moet oma de kist uit. Vorige keer hebben wij dat wel eens over het hoofd gezien en leek het alsof er zelfs uiers ontstonden. Tib vond dat allemaal best, maar het lijkt ons toch niet helemaal de bedoeling.

Vandaag (zondag) is Toine naar Friesland gekomen. Aangezien dat Yuka's grote vriend is, zie je direct dat er conflict ontstaat. Voeden of in de buurt blijven bij Toine? Helemaal als hij, samen met zijn vriendin Suus, een rijsttafel aan het voorbereiden is. Er blijft tenslotte altijd een kans dat er iets lekkers naar beneden komt zetten. Dan kun je daar maar beter bij in de buurt blijven. Ontstaat er rust, dan wordt Yuka ook rustig. Eerst even voor de pups zorgen en dan bij Toine en Suus liggen. 

Hieronder wat foto's en filmpjes. De bovenbeschreven nieuwe functies van de pups, heb ik nog niet allemaal vast kunnen leggen, maar evengoed geeft het wel een aardig beeld van het afgelopen weekend.