Drinken, even spelen en weer slapen (maandag 7 maart)


Donderdag 9 maart (3,5 weken oud)

Wat gaat het goed met de familie hier. Zowel met Yuka als met haar vijf kinderen gaat het uitstekend. In tegenstelling tot het vorige nest, gaat Yuka nog regelmatig de kist en de gemeente in om te voeden. Vijf is, ondanks dat ze zijn veranderd tot dikkopjes, nog altijd te doen aan de tiet. Een klein beetje dringen maar uiteindelijk liggen ze alle vijf rustig te tanken. Met de acht van het vorige nest was dit onrustiger en daar werd Yuka weer onrustig van. Kan ook zijn dat dit komt omdat ze inmiddels meer ervaren is en weet wat de bedoeling is. Maar relaxt is het wel. Dit weekend gaan we voor de eerste keer bijvoeren. Met lichte tegenzin van ons uit trouwens, want zodra de pups andere ontlasting krijgen vanwege de andere voeding, houden Yuka en Tib op met poetsen. 'Eten jullie ergens anders? Prima hoor, maar wij ruimen het niet meer op!'. Dat zal zo ongeveer de strekking van de gedacht zijn vermoed ik. En dus kunnen wij dan aan de bak. Welkom keukenrollen!

De kist staat overdag open zodat ze kunnen beginnen met ontdekken van de grotere wereld dat vier bruine wanden. En dat doen ze. Ze knabbelen aan mijn teen, slapen in de andere mand, kruipen onder de stoel en doen dan een tukkie naast de verwarming. De kist blijft wel nog steeds favoriet. Schrik je ergens van? Dan ren je met de nog wankele pootjes en dikke kontje heel snel terug naar de veiligheid van kikker & co. Inmiddels geadopteerd als surrogaat moeder in slechte tijden. Zo komen we de dagen wel door. Ik maak me op voor drie dagen fulltime knuffelen, kijken, lachen en plas deppen. Moet lukken :-) 


Slurp slurp (vrijdag 11 maart)

Ergens tussen de drie en vier weken is het gebruikelijk om de pups bij te voeren. Om het de teef een beetje makkelijker te maken en ook om de overgang naar vast voedsel in te zetten. Bij het vorige nest was Yuka er al eerder klaar mee en zij n we direct met drie weken al gaan bijvoeren. Het grappige was dat Yuka toen eigen eten at en dat na tien minuten weer opgaf. Fijn gekauwde brokken vermengd met vocht was Yuka haar idee om van het gelurk aan haar buik af te zijn. 

Deze keer verloopt het allemaal anders. Yuka gaat nog regelmatig de kist in en is eigenlijk nauwelijks geïrriteerd als ze willen drinken. Toch hebben we vandaag wat andere melk aangeboden. En zie hier het resultaat. Spannend maar wel lekker. Als afsluiting nog een toetje van mama en oma ruimt de wel troep op. Klaar is het feestje. Alsof er niets gebeurd is. 


Aan de tiet hangen (zaterdag 12 maart, bijna 4 weken oud)

Het gaat hard met de tegenzin. Schreef ik gisteren nog dat Yuka graag de kist in gaat, vandaag gaat ze liever niet meer liggen om te voeden. Tijdens het ijverig poetsen van de kist (waar een pup wat melk had opgegeven) hangt het vijftal vrolijk aan de tieten. Maakt hen tenslotte niet uit hoe het binnenkomt. Als er maar gedronken kan worden is het motto. En dat lukte. 

En ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar het ziet er toch een beetje ongemakkelijk en ook pijnlijk uit. Maar dat heeft misschien te maken met de herbeleving van mijn borstvoedingsperiode ruim twintig jaar geleden. En dan vooral de kolfmachine, waar je borst half in verdween en mijn, toen nog op zich mooie borsten, een metertje werden uitgerekt. Sindsdien is het toch behelpen. 


En hopsakee, alweer 4 weken oud (en kijk ons eens fotogeniek zijn!)