Nestje Cato

Hoe leuk is dit! Border Collie Cato is bij ons geboren (uit het tweede nest van Tib) en in overleg met haar eigenaresse Nicky mag ze hier in Friesland een nestje pups krijgen. We hebben een charmante jongeman (Black Tri Border x Australian Shepherd) voor haar gezocht en vandaag had zij haar eerste succesvolle date. En wat voor een! Van alle dekkingen die ik met mijn eigen honden heb meegemaakt, heb ik niet eerder zo'n relaxte en rustige man meegemaakt. Heel voorzichtig heeft hij toenadering gezocht om uiteindelijk, toen ze vast zaten, haar te overladen met kusjes in haar oor. Wat een gentelman! Morgen aan het eind van de dag nog een poging en dan begint het duimendraaien. 

Tweede dekking ook gelukt!


En jawel...kleine pups gesignaleerd!

Maandag 16 mei is eigenaresse Nicky met Cato naar de dierenarts geweest om te checken of er iets leuks gaande is daar binnen in het buikje. Nou had Nicky al het positieve vermoeden aangezien Cato veel rustiger is en er ook andere eetgewoonten op na houdt. Liever verse kip dan de doorsnee brokjes... Maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Gelukkig zag de dierenarts al snel leven in de brouwerij. Niet een buik vol, maar goed, pups kunnen zich aardig verstoppen dus hoeveel er aan het groeien zijn, blijft nog even spannend. Wel zijn we weer een stapje verder in de planning. Alle mensen die zich tot nu toe hebben gemeld krijgen een mail met meer informatie. Mocht je die niet hebben ontvangen, laat het dan even weten. 

Floep, daar zijn ze...5 prachtige pups geboren op 15 juni 2022

Nou heb ik toch al vier eerdere nestjes gehad met mijn eigen honden en toch heb ik me laten overvallen door de natuur. Gistermiddag is Cato, 5 dagen eerder dan verwacht, razendsnel bevallen van 5 prachtige pups! Een reu en vier teefjes. Twee blue merle en drie red merle. 

Achteraf gezien begon het met niet willen eten dinsdagavond en woensdag ochtend. Nou is Cato geen grote eter en ze is eerder aarzelend dan een grote aanvaller zoals Yuka. Ik voelde nog eens aan haar buik in de vroege morgen en ik was eerder ongerust dat ik niks voelde borrelen, dan in spannende afwachting dat er pups op komst waren. Ik heb tijdens mijn werk zelfs de dierenarts nog gebeld met het verzoek of we nog een echo konden laten maken i.v.m. gebrek aan deining in haar buik. Gelukkig kon dat die middag helemaal niet omdat er geen dierenarts beschikbaar was. Om 12.00 was Rob even thuis en signaleerde wel wat verandering in haar gedrag. Ze hijgde een beetje en was wat onrustig. We hebben even ge-facetimed zodat ik het met mijn eigen ogen kon zien. En inderdaad zag in die verandering ook, maar dacht ook, gezien de lengte van alle bevallingen van Tib en Yuka, dat het zo'n vaart niet zou lopen. Daar vergiste ik me in. 

Toen ik aan het eind van de middag thuis kwam, werd ik begroet door drie blije honden. Tib en Yuka vooraan en Cato daar direct achter. Met een nieuwe blik in haar ogen. Op de achtergrond het onmiskenbare geluid van een pasgeboren pup. Cato heeft haar eerste pup alleen op de wereld gezet. Het arme schaap of de dappere dodo. De natuur gaat zijn goddelijke gang wel, zo bleek maar weer. Vervolgens gaat alles heel snel en zat ik binnen 1 minuut op mijn knieën bij de kist met Cato om de volgende vier achter elkaar te ontvangen. Floep en zijn zusjes lagen om 18.47 bij te komen van een stortbevalling, of hoe noem je zoiets? 

De eerste, altijd spannende nacht, is inmiddels achter de rug en ik kan niet anders concluderen dat het een hele bijzondere ervaring was, deze bevalling. Ik ben geconfronteerd met mijn eigen aannames dat het waarschijnlijk vergelijkbaar zou gaan als bij Tib en Yuka, die allebei de 63 dagen hebben aangetikt. Dat in elk boek over bevallingen bij honden staat dat het kan beginnen vanaf dag 57/58 had ik even wat minder paraat. Godzijdank stond de kist er wel, maar de rode warmte lamp moest ik in alle haast nog uit de berging plukken. Maar het is gelukt en de verse mama en haar pups zijn gezond en prachtig. Een dikke hoera voor Cato! 

Naam Geslacht Kleur Tijd Gewicht
Floep reu Blue Merle 16.45 322 gr.
Sammy teef Blue Merle 17.30 295 gr.
Jip teef Red Merle 17.49 241 gr.
Twist teef Red Merle 18.34 337 gr.
Ziezo teef Red Merle 18.47 278 gr.

Rust rust rust en rust (2 dagen oud)

De eerste dagen zijn onwijs belangrijk. De pups zijn nog erg kwetsbaar en de jonge moeder hond is nog onervaren en een beetje wiebelig. Je ziet haar denken: 'Wat gebeurt er toch allemaal?' Of: 'Is het nou de bedoeling dat ik mee ga met de andere honden of blijf ik bij deze kleine zuignapjes?'

Om die reden heeft niet alleen Cato verplichte rust, maar ook ik. Ik instaleer me in de buurt van de kist en geef daarmee aan dat we blijven waar we zijn. Gisteren (de eerste dag) keek Cato nog veel om zich heen en reageerde overal op. Vandaag lijkt er al meer rust te komen. Als ze iets hoort, tilt ze wel haar hoofd op maar ze wil er niet meer direct uit. 

De pups vinden ondertussen al iets beter de weg terug naar huis als ze zijn afgedwaald van de melkvoorziening. Beetje tijgeren en piepen en met een beetje geluk krijgen ze nog een zetje in de rug van mama. Eenmaal met de stompe neus bij de buik is het nog twee tellen tasten en snuffelen en dan aankoppelen met die handel. 


In love ❤️ (18 juni, 3 dagen oud)


Familiehereniging (zaterdag 18 juni)

Normaal gesproken komt er weinig tot geen bezoek direct na de geboorte, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Cato is niet van ons en ze heeft een eigen familie. En het hele gezin kwam, heel stilletjes en voorzichtig, op kraamvisite. Dat kon Cato wel waarderen! 


De weg terug (maandag 20 juni)

Volgens mij hoef ik niemand te vertellen dat de pups kwetsbaar zijn de eerste dagen. Omdat ze nog niet genoeg spieren hebben ontwikkeld kunnen ze nog niet onder Cato vandaag kruipen als zij per ongeluk op ze gaat liggen. En ook lukt het dan nog niet om de weg terug te vinden als ze verdwaald zijn in de kist. Vaak niet door eigen schuld, maar door het feit dat Cato van het nest is geweest en bij terugkomst dan ergens anders gaat liggen. Daarom helpen we de kleintjes in begin een beetje. Maar niet te lang, want het is wel zo handig als ze al een klein eerste stapje zetten richting zelfstandigheid. Met andere woorden; zelf de weg terug naar huis vinden...😄


Zoekplaatje (dinsdag 21 juni)

Het lijken vier pups maar het zijn er toch echt vijf. De kleinste van het stel ligt dwars onder de anderen. Kontje links en rechts aangekoppeld aan de drinkvoorziening. 


Wie de sprong niet waagt...(woensdag 22 juni, 1 week oud)

Kijk, je kunt je hele leven een beetje op save spelen. Geen onnodige risico's, weinig gekkigheid en blijven waar het goed voelt. Niks mis mee. Zo kun je prima groot worden. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn altijd types die de andere kant ook willen zien. Die op avontuur willen, bereid zijn om op je bek te gaan en fanatiek tegen de stroom in zwemmen. En zoals je ziet, kan dat er al vroeg in zitten. Er is nog geen opvoeding aan te pas gekomen en zie hier de kleine daredevil.