Na een geweldig avontuur in Friesland, vond ik in februari 2023 een huisje dat schreeuwde om aandacht. Afgebladderde kozijnen, een keuken die uit elkaar viel en een woonkamer vol witte plavuizen. Nooit gedacht dat ik daar op zou vallen. Maar het gebeurde en ook nog eens als een blok. Eind april kreeg ik de sleutel en vanaf die dag zijn het huisje op de hoek en ik een setje. 

Gek genoeg voelde het Huisje op de Hoek vanaf de eerste bezichtiging direct als mijn huis. Zelfs de witte plavuizen waren niet de no-go die ik van tevoren had aangegeven bij de aankoopmakelaar. Alle ruimte binnen (vijf slaapkamers), de locatie (direct aan losloopgebied voor mijn honden) en de geweldige oerwoudtuin (ooit Japanse tuin met vijver) gaf binnen een paar minuten de doorslag. 'Kopen die handel', dacht ik. En dat is, dankzij aankoopmakelaar Monique, gelukt. Toen was het wachten geblazen, maar eind april was het dus zover en toen konden we los!

In eerste instantie was het vooral slopen en slepen. Keuken, vloerbedekking, gordijnen, behang en een gedeelte muur, binnen een dag lag, dankzij mijn dierbaren, alles in de gehuurde container. En toen kwam mijn kampeer en verbouw ervaring spontaan goed van pas. Een paar weken lang haalde ik het water van boven en kookte ik mijn ei in de waterkoker. Kind kan de was doen. 

En na afbreken komt opbouwen

Het begint ergens op te lijken

Gelukkig nog lang niet klaar, want stiekem vind ik het wel leuk, al die plannen en klussen in het vooruitzicht. Alle kozijnen schilderen, op zoek naar een mooie voordeur, dubbelglas regelen, carport ontwerpen, zolder aanpakken en natuurlijk de tuin. Vooral dat laatste houdt me nogal bezig. Zoals ik hierboven al schreef, was de tuin een regelrecht oerwoud. Maar dan wel een  intensief bewoond exemplaar: vlinders, libellen, insecten en vogels. Oja, en in de herfst liet de egel zich regelmatig zien. En aangezien zij er eerder woonden dan ik, ben ik verplicht de tuin diervriendelijk te houden. Zie daar de opdracht voor de komende maanden!   

Hieronder een paar foto's van de tuin zoals gekocht.

10 februari 2024

Hoewel het nog winter is, geeft het voorjaar kopjes op sommige dagen. En dan duikelen er ineens kriebels, plannen en ideeën over elkaar heen in mijn lijf en hoofd. Een beetje ongecoördineerd, dat nog wel. Het gaat van moestuin plannen uitwerken, tot het bouwen van een pergola. Oja, en die mooie houten kast die ik nog heb, moet een dakpannen dakje krijgen. Lang leve Pinterest. 

En terwijl ik binnen een zooitje zaailingen probeer te kweken, heeft mijn tuin zo haar eigen cadeautjes voor deze blije nieuwe bewoner.