Amrock, Barny, Hamstring, Voldemort en Macho

In mei 2019 (toen wij nog in Alphen a/d Rijn woonden) kreeg ik, na lang verlangen, 5 kippen van Robert voor mijn verjaardag. We hadden een houtenspeelhuisje voor kinderen omgetoverd tot kippenverblijf en de hele zijkant van de tuin was voor de dames. Vrolijk tokten zij vanaf de balustrade door de hele straat en konden al snel rekenen op fans. Mensen die speciaal even langs de kippen liepen om naar het gezellige gepok te luisteren. 

Maar wat als start een prima plekje was, werd in de praktijk te klein. De dames groeiden flink en hadden behoefte aan meer. Regelmatig zetten wij de poort open en lieten ze vrij rondscharrelen. Je tuin wordt dan weliswaar omgeploegd, maar je hart stroomt over van geluk. Niets beters dan kijken naar scharrelende kippen. 

Hoe fijn was het bericht dat we de kippen een boerderij konden aanbieden! In de zomer van 2020 hebben wij ze met de eerste vracht direct meegenomen. De eerste week nog in het hok, maar daarna was het feest in het kippenhok. Scharrelen!

Inmiddels zijn de dames helemaal gewend en omdat ze ook wat aandacht verdienen, is er al snel een prachtige haan bijgekomen. Macho heeft trouwens z'n handen vol aan zijn dames. Zelf is hij namelijk nogal verlegen. Maar dat weerhoudt het toompje er niet van om elke dag op avontuur te gaan. Hier is het scharrelen XXL! 

 

Geen boerderij zonder kuikens vind ik. Maar de kans dat we die krijgen met dit toompje is minimaal. Het zijn namelijk allemaal legkippen die weinig tot niet broeds worden. En tja, wil je kuikentjes, dan moet de kip toch zeker drie weken op de eitjes broeden. Dus in de toekomst zullen er meer kippen komen.

Het liefst zie ik hier Cochin kippen rond huppelen. Het plan is om een groot kippenhok te bouwen in de achterste stal zodat er ook genoeg binnenruimte is. Wel zo veilig voor de kleine kuikentjes want er sluipt en vliegt hier van alles rond die dol zijn op kleine kuikenhapjes. 


Jaaaa, onze nieuwe kippen fase is begonnen! (begin maart 2021)

Nu onze pups uit huis zijn, is het tijd voor andere dingen. En zoals ik hierboven al heb beschreven, kunnen wij wel wat meer kippen gebruiken. Ons erf is namelijk zo groot dat ik de kippen nauwelijks zie, dus met wat meer gescharrel werkt positief ten aanzien van mijn boerderij behoefte. 

Om de veestapel wat op te krikken, hebben we een tweedehands broedmachine op de kop getikt, her en der wat broedeieren van Cochins gekocht, een paar Orpington eieren gekregen en de rest aangevuld met eieren van ons. Wij hebben tenslotte ook een haan en zouden zomaar bevruchte eieren kunnen hebben. Niet dat we onze haan ooit betrappen op meer dan scharrelen, maar je weet het niet. Wie weet is hij wel verlegen en duldt hij geen pottenkijkers. Hij zal niet de eerste zijn van wie je het niet kunt aflezen hoe het zit met de voorplantingsdrift. 

Over ruim 2,5 week heeft de machine lang genoeg gebroed en moet er leven zijn ontstaan. Zo'n gekke gedachte. Ik ben er nog niet helemaal aan gewend en kan het mij ook bijna niet voorstellen. Wat gaan we het zien...🐣🐣🐣 of niet?