Paarden

'Kijk, deze is leuk', zei ik ergens eind 2016 tegen Rob. Ik duwde de advertentie van Broes (Fries x Knabstrupper) onder zijn neus. En voor het eerst bleef hij langer kijken dan ik was gewend naar een advertentie van een paard. Laat dat nou het eerste teken zijn dat er potentie zat in Broes. Kortom, wij werden de trotse eigenaren.

Broes

Dieke

Dieke (een grote maat Shetlander) is een lot uit de loterij. Vanaf dag één dat ze bij ons is, is ze niet meer weg te denken. Ze heeft gevoel voor humor, is heel leergierig en houdt van kusjes geven. Wat wil je nog meer? En omdat ik niet rijd op Broes, mag ik met Dieke rotzooien. Mee de trailer in en naar het bos, wandelen en oefeningen doen. Ze vindt het allemaal even leuk. En ik ook! 


Dieke's date (voorjaar 2021)

Hij kwam zomaar voorbij op mijn tijdlijn van Facebook...een zeer charmante zwartbonte Shetlander. En ineens kreeg ik een ingeving om met Dieke een veulentje te fokken. Zeker met de kans op ook zo'n leuk ding! Een boerderij onder de kont doet gekke dingen met de mens. 

Maar dat gaat natuurlijk zomaar niet. Eerst op zoek naar alle info, voor en nadelen en consequenties. Met behulp van Jacoba (de eigenaresse van Zwartbont, want zo heet de hengst) kwam ik er al snel achter dat Dieke van een prima komaf is. Beide ouders zijn opgenomen in het Shetlander Stamboek. Wij zouden Dieke ook kunnen laten keuren en ze wordt dan wellicht ook geregistreerd. 

Robert en ik worden steeds enthousiaster en we besluiten om de sprong te wagen. Dieke vertrekt een paar dagen naar het noorden van Friesland om samen met Zwartbont een paar romantisch dagen door te brengen. Maar het weer zat niet mee en ondanks dat ze het erg gezellig hadden, is Dieke er niet drachtig van geworden. 

Begin juli is ze voor de tweede keer gegaan. En nu scheen de zon uitbundig. Op 30 juli is ze drachtig gescand door de dierenarts. Of het vruchtje nog steeds aan het groeien is, blijft nog even spannend. Maar we hopen dat we begin juni een veulentje van Dieke en Zwartbont krijgen! Dat wordt dus nog even flink duimen. 


Stamboekkeuring (dinsdag 5 oktober)

De timing was ruk (dinsdagochtend...een werkdag voor mij) maar de ervaring was des te leuker. Omdat ik niet meekon, was Fenne bereid om samen met Rob naar Assen te gaan voor de stamboek keuring van Dieke. Met als doel er achter komen hoe de officiële Shetlander vereniging denkt over onze charmante Dieke. 

Aangezien Rob en Fenne als Peppi en Kokki in Shetlanderland rondlopen, was het wel fijn dat Jacoba (eigenaresse van Zwartbont) hulp had geregeld. Hulp bij het klaarmaken en voorbrengen. Want hoe doe je dat eigenlijk? En wat is belangrijk?

Maar allemaal gelukt! Dieke is opgenomen in het stamboek en heeft zelfs een tweede premie behaald. En als driejarig is dat, zo hebben we geleerd, een mooie score.


Welkom Quasi-nonchalant van Stal Bij Broes

Ze wilde zo graag uit de wei dat het opviel. En jawel, nog geen uur later lag er al een klein nat veulentje in de stal. Daarna was het nog wel even spannend. Haar buik bleef rommelen en de placenta had nog niet zoveel zin om los te laten. Daardoor liet ze Quasi wel erg lang wachten om te mogen drinken. Maar gelukkig is het allemaal goed gekomen en dartelt Quasi al vrolijk rond in de wei. En oefent Dieke in haar verse moederschap. Ook een uitdaging, want je bent jong en je wilt wat, dus racen maar...en hup, daar gaat Dieke er achteraan. Kinderen houden je jong zeggen ze :-) 


Wauw...wat is dit leuk en mooi ❤️ (6 dagen oud)


Charmeur (1 week oud)

Quasi is inmiddels een week oud en racet elke dag als Max door de wei. De bochten steeds strakker en in controle. En dan vooral als ik op afstand naar hem kijk en bewonder. Wauw, wat een ventje. Kom ik buurten, dan kiest hij voor een andere strategie om mij te veroveren. Niet dat dat nog nodig is, want verliefd ben ik al. Maar met zijn quasi-nonchalante geknuffel, wordt het er niet minder op.