Raar onderwerp misschien, als je bedenkt dat dit een pagina is waar het gaat over paardrijles geven aan kinderen. Toch is het een onderwerp dat aandacht nodig heeft. Want het leren paardrijden verloopt een stuk lastiger als er niet wordt buiten gespeeld. Maar buitenspelen lijkt wel aan het uitsterven. Op z’n minst staat het onder druk. Concurrentie van de beeldschermen en volle agenda’s?

Een keer in de week op de rug van een pony voldoet niet aan de behoefte van het kinderlijf om zich optimaal te ontwikkelen. Sterker nog. Het kind kan eigenlijk pas gaan paardrijden als de rest van de week ook wordt geoefend met balans, kracht en coördinatie. En dat gebeurt nou eenmaal als ze naar buiten gaan. Elk kind heeft recht om te hangen aan een klimrek, balanceren op een balk, duikelen aan een stang en te spelen in de modder. Een herhaling is de kracht van opvoeding en ontwikkeling. Dus hup, elke middag weer.

Het beoefenen van een andere sport vervangt trouwens het buitenspelen maar gedeeltelijk. Want zodra kinderen gaan sporten, komen ze altijd in een situatie waar een volwassene bepaalt en dus de leiding heeft. Tijdens het buitenspelen doen ze juist precies wat ze zelf willen, durven en kunnen zonder dat een volwassen er zich direct mee bemoeit. Daardoor krijgen ze vertrouwen in en kennis over het eigen lijf. En precies dat hebben ze nodig om te leren paardrijden!

Buitenspelen, Barbara Wielders
Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95
Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.