Van alle eigenschappen die handig kunnen zijn voor een instructeur die paardrijles geeft aan kinderen, is een talent voor creativiteit een buitengewoon bruikbare.

Nou zou je daarmee de invulling van de les kunnen bedoelen. Wat wil je laten oefenen? Hoe voer je dit uit? En wat heb je daarvoor nodig? Een lesvoorbereiding (op papier of in je hoofd) kan hier trouwens goed bij helpen. Met een creatieve insteek hiervan bereik je vaak de waardering van zowel kinderen als ouders. Beide vinden het leuk om eens iets anders dan anders te doen of te zien.

Naast deze voorbereidende manier van creatief bezig zijn met lesgeven, heeft de praktijk ook behoefte aan een minder voor de hand liggende vorm creativiteit bij instructeurs. En deze is gebaseerd op het onverwachte van de les. Paardrijden kent namelijk een hoge ‘en ineens loopt alles anders’ component.

Het werken met kinderen is al behoorlijk veranderlijk, maar voeg daar een aantal pony’s aan toe en je hebt nog veel meer factoren die ervoor zorgen dat er directe aanpassingen nodig zijn. En wat doe je dan?

Hoe creatief gaan jullie om met onverwachte situaties? Bijna alle instructeurs hebben hiermee te maken. Een pony die ineens kreupel loopt en je hebt geen vervanging meer. Een kind dat maar blijft huilen en niets zegt. Een vader die, ondanks jouw uitleg, toch nog van alles blijft roepen naar zijn dochter. Een meisje moet naar het toilet en komt niet meer terug. Wat doe je?

Lukt het om de kennis van paarden en mensen te vertalen naar een begrijpelijke uitleg richting de jonge ruiters? Ben je in staat om de gemaakte plannen los te laten omdat de omstandigheden erom vragen?

Veel instructeurs zijn erg goed in dit creatieve denken, handelen en uitvoeren. Lang niet altijd vanaf het begin geweest trouwens. Ervaring brengt veel groei met zich mee. En routine. Wat dan weer een valkuil kan zijn. Want altijd dezelfde is ook zowat. Dan kan een onverwachte creatieve insteek wel weer eens verfrissend zijn. Kijken bij een ander of in gesprek met elkaar kan hierbij helpen. En dan uitproberen...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.