“Mocht je nog een locatie zoeken, dan ben je bij mij van harte welkom!”. José Westerhof was een paar maanden geleden deelnemer bij een nascholing in Zeeland van ‘Kinderen leren paardrijden’.

De insteek om met elkaar te leren en brainstormen over omgaan met kinderen tijdens het begeleiden van kinderen, paarden en ouders sprak haar zo aan dat er spontaan een uitnodiging mijn richting op kwam.

Zogezegd, zo gedaan en gisteren was Stal Westerhof dan ook gast-locatie van de eerste nascholing ‘Lesgeven aan tieners’ van Kinderen leren paardrijden. We hebben José leren kennen als een ervaren gastvrouw. "Net als bij ponykampen", legde José uit, toen ze ons buiten een tafel vol lekkere dingen serveerde. Een heerlijke lunch en daarna een gezellige wandeling door het bos. Direct vanaf haar stekkie het bos in… Wauw, wat boft José met deze locatie!

Ook tijdens deze nascholing kon ik weer rekenen op verhalen en ervaringen vanuit verschillende achtergronden. Een instructeur van een reguliere manege, mensen met een zorg-manege, iemand uit coaching wereld, moeders met paardendochters en instructrices van een ponyclub. Totaal verschillende werkzaamheden maar eigenlijk ook behoorlijk overeenkomstig. Want tieners zijn overal hetzelfde. Na het eerste uur stond het bord al vol met woorden die zomaar kunnen passen bij de hobbelige route die de weg naar volwassenheid kan zijn.

Het leuke, maar gelijk ook ingewikkelde aspect, van ons werk met kinderen en paarden is het ontbreken van één waarheid. Het begrijpen van gedrag, van situaties, van mensen en paarden, is geen simpele opgave. En schema of lijstje kan weliswaar wat kaders aangeven, maar de praktijk is vaak zoveel anders. Ik blijf het inspirerend vinden om getuige te zijn van deelnemers die eigen ervaringen vertellen, naar elkaar luisteren en ondertussen inzichten ontwikkelen.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar een nascholing over kinderen en paardrijden? En spreekt de locatie van José je ook aan? Na de zomer in september organiseren we hier een andere nascholing. Namelijk de eerste cursusdag ‘vanuit een pedagogisch perspectief’. Over omgaan ouders, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het begeleiden van angstige kinderen (en ouders…). Ook de moeite waard 😊

Dank José, voor de uitnodiging en de heerlijke verzorging. En alle deelnemers, ook enorm bedankt voor jullie betrokkenheid. Wat mij betreft was het een geslaagde dag!
Barbara Wielders

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.