Heel veel stallen en maneges maken er gebruik van. Weliswaar worden er verschillende namen voor gebruikt, maar het principe is min of meer hetzelfde. Een (manege)pony verzorgen, een paard leasen of deelnemen aan de ambitie les op dezelfde pony.

Voor enthousiaste kinderen een mogelijkheid om extra tijd op de manege en met hun lievelingsdier door te brengen. Al of niet op de rug van hun vriendje. De meningen hierover verschillen enorm. Er zijn dan ook een heleboel manieren waarop je hiernaar kunt kijken. Een paar voorbeelden.

Vanuit het perspectief van kinderen lijkt het verzorgen van een pony heel vaak een ultieme droom. Lekker vaak naar de manege. Meer kunnen paardrijden en ervaring opdoen. Een vast maatje die een beetje van jezelf voelt. Een band kunnen opbouwen en de pony echt goed leren kennen. Geen zenuwen meer ‘op wie je moet’. En het kan een stoer gevoel (misschien wel zelfvertrouwen) opwekken ten aanzien van andere kinderen die dat niet hebben.

Voor instructeurs kan deze constructie ook van alles opleveren, zowel positief als negatief. Er kan wellicht iets meer gewerkt worden aan echte progressie als combinatie. Kinderen raken meer vertrouwd waardoor zenuwen en angst misschien iets minder aanwezig zijn. Deze ‘verzorg’ kinderen zijn goed op de hoogte van het wel en wee van hun dier en kunnen veranderingen in gedrag of lichaam van de pony snel opmerken. Ook zijn de kinderen zijn ook heel vaak hardwerkende manege-hulpjes. Best prettig, wat extra handen op de manege.

Maar het kan instructeurs ook energie kosten en dus negatieve bijeffecten hebben. Bijvoorbeeld als de kinderen te veel eigenaarschap gaan ervaren en dit op een niet vriendelijke en/of bezitterige manier met andere kinderen communiceren. Dit kan een nare sfeer en bovendien een rangen en standen cultuur in de hand werken. Daar kun je als instructeur je handen vol aan hebben om deze hiërarchie manier van omgaan met elkaar kwijt te raken.

Er zijn natuurlijk nog vele andere overwegingen om voor- of tegenstander te zijn. En ook zullen er nog vast vele variaties en tussenvormen zijn om kinderen meer contact met pony’s te gunnen. Want dat is in de meeste gevallen de overweging om te beginnen aan de mogelijkheid om te beginnen met verzorgpony’s. Een misschien is een pony verzorgen  of leasen wel een mooie tussenstap richting een eigen pony?

Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95
Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.