Niet alleen instructeurs hebben te maken met de complexe dynamiek van omgaan met kinderen, pony’s en ouders. Op Terschelling runnen Marleen Zorgdrager en Anne Gerben een seizoenbedrijf voor ponyrijden met Shetlanders en IJslanders. Geen manege maar wel een bedrijf met een vergelijkbare fijngevoelige wisselwerking tussen begeleiding, kind, pony en ouders. En zoals wel vaker is dit geen gemakkelijke combinatie. In de wereld van pony- en paardrijden voor kinderen is het altijd zoeken naar de juiste balans tussen plezier en veiligheid.

In de meivakantie was ik er op bezoek en kon ik de werkwijze van dichtbij zien en bovendien luisteren naar de ervaringen van Marleen en haar dochter Berber over de manier waarop ze hier met kinderen en pony’s werken.

Voor de onervaren en wat jongere kinderen is er de mogelijkheid om een bos- stapritje te maken op een Shetlander. Ouders begeleiden de pony’s tijdens deze rit en wandelen de hele tijd mee. De meer ervaren kinderen en volwassenen kunnen mee op Shetlanders of IJslandse paarden voor een strandrit. Het totale aanbod is als volgt:

  • Shet wandelpony’s door het bos, waarbij de ouders de pony vasthouden.
  • Strandritten met Shetlanders voor gevorderde kinderen (begeleiders rijden op de IJslanders)
  • Strandritten met IJslanders voor gevorderde volwassenen. (min 14 jaar max 80 kg)

Het werd mij al snel duidelijk dat in dit aanbod het succes zit in de kundige begeleiding. En dan heb ik het niet eens zo zeer over kennis van paarden. Ook belangrijk natuurlijk, maar hier heeft de begeleiding ook veel andere vaardigheden nodig. Inschattingsvermogen, grenzen aangeven, geduld, luisteren naar de woorden die niet worden gezegd, lezen van menselijk gedrag, aanvoelen van opvoedstijl en dat alles met een dikke glimlach en relativeringsvermogen. Ga er maar aan staan.

Twee voorbeelden waar ze op de Prairie dagelijks mee te maken hebben.

Shetlanders zijn alles behalve achterlijk. Binnen de eerste paar stappen hebben ze in de gaten wat voor type mens naast ze loopt en of daar misschien wat rek in zit. Schat de begeleiding van de Prairie dit niet goed in, dan is er een kans dat de combinatie niet in beweging blijft of zelfs terugkeert. Dus zodra ouder en kind zich melden voor een rit, moet er in het hoofd van de begeleider razendsnel worden inschat en gecombineerd. Wat straalt deze ouder uit en welke pony kan ik daar aan koppelen? Soms is een extra vraag nodig om te checken of de eerste inschatting klopt of dat er wellicht toch een andere combinatie moet worden gemaakt. Kennis over de pony’s is belangrijk, maar inzicht in de mens is bijna essentieel om de ritten tot een succes te maken. Marleen weet dit als geen ander en verzamelt mensen om zich heen die zich in beide hebben verdiept. Kennis van pony én van de mens.

Nog ingewikkelder wordt het als er strandritten worden gereden. Marleen neemt niet iedereen zomaar mee. Ervaring leert dat ouders hun kind nog wel eens anders inschatten en soms met overtuiging hun kind betitelen als ‘ervaren’ terwijl Marleen daar anders naar kijkt. Ter overbrugging van dit verschil laat ze de kinderen die worden aangemeld even voorrijden op een Shetlander die de ruiter met liefde voor een uitdaging zet. Een mooie samenwerking tussen pony en Marleen trouwens, want zo checkt Marleen gelijk het incasseringsvermogen en de handelswijze van de ruiter. Strookt dit met wat nodig is, dan is het een match en mag de ruiter mee op de strandrit. Maar het gebeurt ook ouders hun kind meer ervaren hebben ingeschat en Marleen de boodschap moet brengen dat de veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Dit soms tot verbazing en ongenoegen van ouders en ruiter.

Het zijn maar twee kleine voorbeelden en toch weten alle mensen die ervaring hebben met kinderen, ouders en pony’s hoe essentieel het op juiste waarde inschatten van kind en volwassenen kan zijn voor succes, en dus ook voor het plezier. Als je kinderen wilt laten genieten en enthousiast wilt krijgen voor paardrijden, hebben de mensen die dit begeleiden een bak aan vaardigheden nodig. Vaardigheden die verder gaan dan kennis over paardengedrag. Namelijk aanvoelen wat op dat moment, in die situatie, met een bepaalde combinatie goed en nodig is voor mens en dier. En er dan ook nog eens naar kunnen handelen. Petje af voor de mensen die dit kunnen. En petje af voor de mensen van de Prairie. Wat een gaaf bedrijf. Mocht je in de buurt zijn, ga er zeker eens een kijkje nemen! Bedankt Marleen, voor je gastvrije ontvangst, je enthousiasme en uitleg.

Reactie plaatsen

Reacties

Van happen Alice
2 jaar geleden

Wat mooi geschreven, ik herken dit heel erg!