‘Het moet wel leuk zijn’. Of: ‘Plezier is het belangrijkste’. Deze zinnen worden veel gebruikt als er wordt gesproken over de start van het leren paardrijden voor kinderen.

Maar is dat eigenlijk ook altijd zo? Nemen we daar als ouders en instructeurs niet een belofte op onze schouders die eigenlijk te zwaar drukt en lastig waar te maken is? En is het inderdaad de bedoeling dat kinderen tijdens de uurtjes op een pony alleen maar leuk ervaringen opdoen? Ik vind van niet.

Kinderen groeien op in een reparatie maatschappij. Alle problemen moeten worden gefikst. Het lijkt wel of de wereld zo moet worden ingericht dat kinderen een weg zonder hobbels bewandelen. Veel volwassenen hebben het daar stinkend druk mee. Ouders leggen hun kinderen onder een vergrootglas en zien daarmee alle onregelmatigheden. En die moeten worden gladgestreken. Soms is school de boosdoener, of een paar onrustige kinderen in klas. En in plaats van deze lastige dingen aan de kinderen over te laten, zijn het de volwassen die druk in de weer zijn met voorkomen en fiksen.

Deze behoefte om te vermijden dat kinderen het moeilijk hebben, zien we ook terug bij het leren paardrijden. En over het algemeen zijn instructeurs enorm bereid om mee te denken en te handelen met wensen van kinderen en ouders. Ze zullen ook wel wel moeten, want de klant is koning natuurlijk. Maar of we daarmee een werkelijke wereld laten zien aan kinderen is nog maar de vraag. Want wanneer komt dan het punt dat we jonge ruiters laten ervaren dat paardrijden een weg vol kuilen is?

Ik denk dat het belangrijk is dat we insteken op het leren omgaan met een hobbelige weg. Dat we gaan accepteren dat het niet perfect is en ook niet hoeft. Praktisch gezien betekent dit ook dat je jezelf rustig de vraag mag stellen of kinderen wel allemaal een prijs moeten krijgen bij een wedstrijd. En als je daarvoor kiest, op welke moment ga je dan de boodschap introduceren dat er uiteindelijk maar één kan winnen? Tranen, teleurstelling en een shit gevoel hoeven niet altijd gefikst te worden door volwassenen. Laat kinderen daar juist mee oefenen. Dat scheelt een hoop gedoe voor later.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.