Een mooi gesneden zwart jasje, een grote strik achter in het haar, een witte rijbroek en een prachtig gepoetste pony. Daar ga je dan op je favoriete pony, samen met een begeleider, rustig de bak in. Op voor je allereerste dressuurwedstrijd.

Je cap zit weliswaar een beetje scheef, je tong klem je tussen je lippen en je ogen gaan onrustig heen en weer. Totdat je je moeder ziet. Altijd fijn als mama in de buurt is.

Even een proefje rijden. Het klinkt zo gemakkelijk. En zo lijkt het ook, want alles wat je moet doet wordt immers voorgelezen. “Bij H gebroken lijn 5 meter”. Of: “Afwenden bij A en tussen X en G halthouden en groeten”. Maar je ziet de kinderen denken. Verrek waar moet ik nou ook alweer eraf? En zodra de gedachten afdwalen, verslapt de connectie met je pony. Logisch, want zo lang zit je nog niet op paardrijden.

Er gebeurt zoveel tegelijk in die paar minuten. Mama kijkt, de juf geeft opdrachten, je pony doet het wel of niet en oja, wat moest je ook alweer doen als je moet aandraven? En dan zijn er ook nog die zenuwen. Want je wil het zo graag goed doen. Maar alles tegelijk is nogal een uitdaging.

Maneges doen er goed aan om veel te oefenen met hun jonge ruiters. Want hoe vaker je dit soort spannende dingen oefent, hoe gemakkelijker het gaat.

Deze ogenschijnlijke simpele proefjes vragen veel begeleiding voor kinderen. Want wil je in een later stadium kunnen genieten van ontspannen en positief ingestelde ruiters, dan kun je dat het beste veel positieve ervaringen voor de kinderen in gang zetten. En natuurlijk hoort daar ook wel eens een teleurstelling bij. Niet iedereen is tenslotte even goed. Een heldere en belangrijke boodschap.

Instructeurs kunnen een grote rol spelen bij het leren deelnemen aan proefjes en wedstrijden. Voorbereiden (wat staat je te wachten), omgaan met spanning (is oké en hoort erbij) en na afloop ervaringen bespreken en leerpunten verzamelen. En soms zijn instructeurs zelfs een prima buffer tussen fanatieke ouders en hun kind. Dan is relativeren en eerlijke verwachtingen bespreken een belangrijk aspect.

Kortom, genoeg te doen rondom kinderen leren proefjes rijden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.