Bij de voordeur

Hoe je kinderen wil leren paardrijden zonder een keer te vallen, is mij een raadsel. Toch komen instructeurs en maneges steeds meer onder druk te staan om alles veilig te houden.

Lees meer »

Cursusdag Lesgeven aan tieners

“Mocht je nog een locatie zoeken, dan ben je bij mij van harte welkom!”. José Westerhof was een paar maanden geleden deelnemer bij een nascholing in Zeeland van ‘Kinderen leren paardrijden’.

Lees meer »

Verzorgpony

Heel veel stallen en maneges maken er gebruik van. Weliswaar worden er verschillende namen voor gebruikt, maar het principe is min of meer hetzelfde. Een (manege)pony verzorgen, een paard leasen of deelnemen aan de ambitie les op dezelfde pony.

Lees meer »

Klotedag

Het valt niet mee op de middelbare school. De pauzes zijn het ergst. Overal groepjes en het lukt Suus niet om ergens bij te horen. Een kring van tieners met de telefoons klemvast in de handen is een ondoordringbare vesting voor haar. Over de schouders nonchalant meeluisteren is de enige optie om nog een beetje het gevoel te krijgen erbij te horen. Alle andere meiden in de klas hebben al een beste vriendin en willen geen derde wiel. Deze groep is gesloten en de rest van de meiden is bezet. Het is overleven voor Suus.

Lees meer »

Veranderingen

Niets blijft zoals het is. Kinderen weten daar alles van. Binnen no-time passen ze hun schoenen niet meer, de winterjas van vorig jaar heeft ineens wel hele korte mouwen en ze krijgen elk jaar (of elk uur) een andere leraar. Ook hun cognitieve vermogen (leervermogen) blijft niet hetzelfde en voor ze er zelf erg in hebben, weten ze weer meer. Veranderingen bij kinderen zijn op allerlei gebieden zeer aanwezig.

Lees meer »

Fouten maken

“Wat is je beste gemaakte fout?” Deze vraag wordt wel eens aan kinderen gesteld om te stimuleren dat fouten maken erbij hoort. Kinderen kunnen daardoor vrijer worden om iets nieuws te ondernemen of iets waar ze nog moeite mee hebben te proberen.

Lees meer »

Voorbeeld

Instructeurs die lesgeven aan kinderen hebben, naast het overbrengen van de leerstof ‘het paardrijden’ nog een verantwoordelijkheid. Ze nemen namelijk zichzelf mee. Het is nooit alleen datgene wat geleerd moet worden waar kinderen door groeien.

Lees meer »

Creatief

Van alle eigenschappen die handig kunnen zijn voor een instructeur die paardrijles geeft aan kinderen, is een talent voor creativiteit een buitengewoon bruikbare.

Lees meer »

Kletsmajoor

Is je ook al eens opgevallen dat kinderen regelmatig hele (persoonlijke) verhalen met je delen tijdens het leren paardrijden? Sommige instructeurs voelen zich zelfs weleens maatschappelijk werker, zoveel krijgen ze te horen. Over thuis, school of ouders. Er kunnen zomaar heftige verhalen bijzitten.

Lees meer »

Beste ouders,

Gefeliciteerd! Uw heeft een wijze beslissing genomen door uw kind te laten (op)groeien met paarden. Paardrijden is weliswaar duur, maar laat uw kind (naast het kunnen rijden) oefenen met mooie en bruikbare vaardigheden voor het verdere leven. Zoals samenwerken, zorgen voor, verantwoordelijkheid nemen, herkennen en reageren op non-verbale communicatie (gedrag paard) en respecteren/aangeven van grenzen. Mooie bijvangst nietwaar?

Lees meer »

Proefje rijden

Een mooi gesneden zwart jasje, een grote strik achter in het haar, een witte rijbroek en een prachtig gepoetste pony. Daar ga je dan op je favoriete pony, samen met een begeleider, rustig de bak in. Op voor je allereerste dressuurwedstrijd.

Lees meer »

Chapeau

Vandaag staan er weer veel enthousiaste instructeurs in de bak om kinderen te leren paardrijden. Wat een droom voor veel kinderen is, is een behoorlijke energie slurpende activiteit voor instructeurs.

Lees meer »